poniedziałek, 18 czerwca 2012
Składniki /na 2 porcje/
3/4 szklanki suchych nasion soi
cebula
3 młode marchewki
papryka
puszka pomidorów
łyżka ostrej musztardy
kostka warzywna
łyżka oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
1 - 2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
suszony majeranek
mielona ostra papryka
pieprz, sól
Soję namoczyć przez noc. Odcedzić, nalać "nowej" wody i gotować w osolonej przez 1,5h. Znów odsączyć, zalać 1/2 szklanki wody i pomidorami. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju i dodać do soi wraz z pokrojonymi w plasterki marchewkami, papryką pokrojoną w grubą kostkę, przeciśniętym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Gotować pod przykryciem kolejne pół godziny. Pod koniec dodać musztardę. przyprawić do smaku i wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dobrze mieszając. Podawać z surówką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz