poniedziałek, 18 czerwca 2012

Składniki /na 2 porcje/ 3/4 szklanki suchych nasion soi cebula 3 młode marchewki papryka puszka pomidorów łyżka ostrej musztardy kostka warzywna łyżka oleju łyżka mąki ziemniaczanej 1 - 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego suszony majeranek mielona ostra papryka pieprz, sól Soję namoczyć przez noc. Odcedzić, nalać "nowej" wody i gotować w osolonej przez 1,5h. Znów odsączyć, zalać 1/2 szklanki wody i pomidorami. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju i dodać do soi wraz z pokrojonymi w plasterki marchewkami, papryką pokrojoną w grubą kostkę, przeciśniętym czosnkiem, ziołami i przyprawami. Gotować pod przykryciem kolejne pół godziny. Pod koniec dodać musztardę. przyprawić do smaku i wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dobrze mieszając. Podawać z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz